Kropp och själ möts i musklerna
Kropp och själ möts i musklerna
Du har säkert upplevt någon gång att bli alldeles stel i kroppen av skräck, att alla muskler spänns utan att du gör något tungt.
På samma sätt kanske du upplevt att bli alldeles slak i kroppen av uppgivenhet, en helt psykisk upplevelse av att inte kunna agera i situationen.
I alla övningsinstruktionerna har jag betonat att musklerna spänns när man fått någon fysisk skada, för att skydda området från rörelse.
Men det är bra att vara medveten om att man kan få samma effekt, spända muskler, av en rent psykisk upplevelse. Sorg, ilska, hopplöshet kan ge samma effekt, nämligen spända muskler utan att det finns någon fysisk skada. Är upplevelsen tillfällig släpper effekterna både i musklerna och andra organ ganska snabbt.
Får musklerna arbeta, som är meningen, bidrar det också till att ”veva tillbaka” spänningen på ett naturligt sätt.
Hittar man ingen lösning på problemen kan både muskelspänning och andra fysiska symptom bli långvariga, kroniska.
Effekten på leder och rörlighet kan då bli förvillande lika de problem man får av en fysisk skada.
De övningar jag beskrivit, för att få full rörlighet och styrka ser likadana ut som om orsaken var fysisk, men det är en stor fördel att reda ut för sig själv vad som är orsaken till den smärta eller rörelseinskränkning man upplever. Framförallt för att man då riktar in sig på det som ligger närmre den rätta orsaken.
Förklaringen till att mekanismerna ser likadana ut hos de flesta av oss ligger förmodligen i evolutionen. Den som var snabb i att spänna alla muskler, göra sig redo för kamp, fick kanske en liten fördel i kampen, vad det än gällde. Om den individen hade en liten fördel i överlevnaden så hade förmodligen egenskapen renodlats efter ca 30 generationer. På samma sätt ser all förädling ut, både bland växter och djur.
Det moderna samhället har förändrat mycket av dessa fördelar i överlevnad. Det är inte alltid en fördel att snabbt nå all sin muskelstyrka. Särskilt inte om spänningen stannar kvar och ger en kronisk smärta. Men förklaringen till att många mår så bra efter en löptur eller någon annan fysisk ansträngning finns i vår konstruktion, att spända muskler slappar av när de fått arbeta.
(Psykologiska faktorer påverkar ju också t.ex. kärlsystemet och inre organ, men jag håller mig till rörelseapparaten.)