Vetenskapligt bevisat
Vetenskapligt bevisat.
Att något är vetenskapligt bevisat är egentligen ett väldigt lurigt uttryck för att påstå att det är sanningen.
För att vetenskapligt undersöka om något fungerar, t.ex. en behandling, skall personerna väljas slumpvis ur en grupp som har något gemensamt, kanske ont i ryggen.
Resultaten bedöms med statistiska, matematiska, metoder och man räknar med olika grad av signifikans,(säkerhet) för att bedöma om resultatet i grupperna skiljer sig åt eller inte. Resultatet man kommer fram till skall då alltså gälla alla människor.
Varför är det lurigt?
För det första är smärta inte något definierat, som man kan gradera. Smärtan sitter inte i ryggen, utan från ryggen går impulser till hjärnan. Hjärnan måste då tolka impulsen som smärta för att personen skall säga att det gör ont. På vägen finns många ”grindvakter”. Grindvakterna är kemiska impulser, som startas av nervimpulser från ett påverkat område.
Det finns tyvärr ingen specifik vävnadsskada som ger en viss grad, eller typ, av smärta. Det vore en lättare bedömning om man kunde jämföra en persons upplevelse med en annan persons motsvarande upplevelse av samma typ av skada.
Smärta är en personlig upplevelse och ”grindvakterna” på vägen till hjärnan påverkar vad, och hur mycket, av impulsen som släpps fram. Dina medvetna eller omedvetna minnen påverkar i hög grad, liksom tidigare smärtimpulser från samma område. Grinden kan stå ”vidöppen” eller vara svåröppnad.
Smärta som kriterium för jämförande undersökningar faller därmed bort redan på första trappsteget.
Kroppstemperatur är något som man kan mäta, men man får ändå räkna ett visst intervall för att bedöma att temperaturen hos två personer är densamma.
Ålder är också en definierad siffra, om man vet födelsedatum. Många studier utgår från åldersgrupper, man brukar ju räkna fem eller tio års-intervall. Men du behöver bara gå till personer du känner för att det skall bli tydligt att åldern påverkar oss olika. Vilka de faktorer är som påverkar ålder och välmående har man sökt i många studier, och sökandet fortsätter.
Hur ålder påverkar oss bestäms både av arv, miljö, livshändelser och livsstil, och kanske av något annat vi ännu inte känner till.
Man brukar räkna med att osäkerheten i bedömningen minskar om gruppen är stor. Hur säker den faktor är, som man använder för att slumpvis välja folk till en grupp, avgör hur stor gruppen behöver vara.
Om man väljer att nöja sig med låg säkerhet (signifikans) kan skillnaden som man hittat mellan de grupper man undersöker vara väldigt osäker.
För att bedöma om du skall tro på det som sägs vara Vetenskapligt bevisat kan du alltså börja med att titta på den Metod som använts, inte framförallt resultaten.