Händer och fingrar
När det drar mot höst kanske händerna
"stelnar till" och fingrarna börjar värka även om det inte är särskilt kallt.
Dra dig inte för att ta på ett par vantar eller handskar, även om ingen annan gör det. Gå efter vad du känner.
Att träna händer och fingrar kräver liksom all träning tålamod.
Många har fått lära sig att det är bra att krama en boll. Att krama en boll är bra, men tränar framförallt underarmens muskler.
Om vi börjar längst ut vid fingertopparna kan vi kalla den yttersta radens leder för nr 1. Nästa rad blir då 2, och nr 3 är fingrarnas innersta leder, som sedan övergår i handen.
Rad 1 och 2 är ofta stela, och får ingen riktig träning av rörligheten när du kramar en boll.
För att nå den träningen måste du böja in fingertopparna mot fingrets bas, led 3.



För att få kontroll på den rörelsen kan du lägga handryggen mot en bordsyta medan du böjer fingertopparna in mot led 3. Se till att inte låta fingrarnas bas, mellan lederna 2 och 3 lätta från bordet när du böjer.
Så småningom kan du hålla handen fritt i luften, böja fingertopparna in mot rad 2 och samtidigt sträcka rad 3 litet extra.
Lägg extra omsorg på Tummen.
Tummens viktiga funktion är att greppa och hålla fast föremål mot de andra fingrarna.
Börja med att sätta tummens spets mot lillfingrets yttersta spets, så det blir en ring eller oval.
Flytta sedan ner tummen mot lillfingrets bas, led 3. Om tummen inte når ända fram, träna på rörelsen så du töjer på det som tar emot. Men bara tre-fyra gånger i taget, med minst en timmes paus mellan omgångarna.
Spreta sedan ut med tummen, och ta med hela handflatan i en stretch. Tre-fyra gånger med paus, som åt andra hållet
Handflatans senor och senskidor har en tendens att dra ihop sig och bli förtjockade.
För att nå senorna i handflatan behöver du träna att sträcka fingrarna.
Sätt fingertopparna mot varandra och försök få hela handflatorna mot varandra, så långt det går. Pressa sedan handflatorna mot varandra och öka töjningen genom att lyfta armbågarna en aning uppåt, från varandra. Håll bara några sekunder och upprepa 3-4 gånger.
För att träna att plana ut handflatan kan du också tänka dig att du har litet vatten i handflatan, och så skall du tömma ut vattnet genom att plana ut handen. Spreta med alla fingrarna och försök få med tummen.
Om du har små ömmande knölar (Heberdeens knutor) ytterst på fingrarna och vill bli av med dem så finns ett sätt att prova. Det är inte vedertagen behandling, men kan vara värt att prova.
Sätt ett finger på den ömma knölen och tryck så hårt att det ömmar. Det skall kännas, men inte så hårt att du håller andan eller grimaserar. Håll kvar det trycket och gör små cirkulerande rörelser. Du skall alltså inte glida på huden, utan djupare ner. Fortsätt 20-30 sekunder så ofta du kan, kanske när du ser på TV. Vänta inga snabba resultat, men kanske har knölen minskat eller försvunnit efter ett par år.